BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD će izdvojiti 2,5 miliona dolara za „razvoj medija i civilnog društva na Balkanu“

RT: SAD će izdvojiti 2,5 miliona dolara za „razvoj medija i civilnog društva na Balkanu“
15.02.2021. god.
Američki Stejt department namerava da finansira projekte za razvoj civilnog društva i medija na Balkanu. Za ove svrhe, odelenje planira da izdvoji nešto više od 2,5 miliona dolara, navodi se u dokemnu koji je RT imao na uvid.


Tako je Biro za demokratiju, ljudska prava i rad američkog Stejt departmenta spreman da izdvoji 1,55 miliona dolara za podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, samoproglašenom Kosovu, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Očekuje se 
da će svi učesnici ove inicijative pomoći takvim organizacijama da ojačaju svoje kapacitete i razviju veštine i znanja „da koriste međunarodne forume kao sredstvo za osiguranje odgovornosti vlade“.


Specijalisti će takođe pomoći organizacijama civilnog društva u dizajniranju i sprovođenju kampanja čiji je cilj vršenje „mirnog pritiska“ na vlade zemalja u kojima posluju „kako bi se izvršile željene reforme na polju razvoja demokratije, borbe protiv korupcije i obezbeđujući vladavinu zakona“.

Projekat, kako sledi iz dokumenta, između ostalog, treba da doprinese razvoju prekogranične saradnje organizacija civilnog društva, kao i njihovoj interakciji sa stranim vladama na polju međunarodnih organizacija, uključujući OEBS i UN .

Stejt department izdvojiće još milion dolara za podršku medijima i razvoj medijske pismenosti stanovništva gore navedenih balkanskih država.

Tako će stručnjaci koji su prošli konkursnu selekciju pomoći „lokalnim nezavisnim medijima“ u poboljšanju kvaliteta, relevantnosti i popularnosti materijala koje objavljuju „kako bi povećali obim objektivnih informacija“.

Pored toga, oni će biti regrutovani da „povećaju potražnju za objektivnim, zasnovanim na činjenicama i pouzdanim informacijama u lokalnim zajednicama“ širenjem njihove interne publike.

Sve u svemu, očekuje se da će inicijativa ojačati kapacitet lokalnih medija za rad u konkurentnom okruženju, kao i pozitivno uticati na sposobnost stanovnika država regiona da prepoznaju i analiziraju „nezavisne“ i „visokokvalitetne“ informativne sadržaje.

Prošle godine je saopšteno da američki Stejt department planira da izdvoji 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim državama u borbi protiv „dezinformacija“, uključujući ruske.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Svetske vlade moraju prestati sa svakom vojnom pomoći Izraelu i zahtevati okončanje njegovog "svirepog" napada na Gazu, rekao je suosnivač Pink Floida Rodžer Voters za RT, usred oštre eskalacije...


Američki reditelj, scenarista i producent, dobitnik tri Oskara, Oliver Stoun smatra da Sjedinjene Američke Države treba da okončaju kampanju protiv Rusije i prestanu da teže da budu jedinstvena sila...

Piše Ana Šafran, RT Evropska unija postavila je Srbiji uslov, moglo bi se reći, ultimatum - da napusti Rusiju. Zvučalo je nešto drugačije, ali s


Proslavljeni režiser Emir Kusturica ukazao je da je bogaćenje bez rada postalo apsolutna pošast, koja stvara i svoju hibridnu „elitu“, te da je utoliko i ideja o Crkvi značajna. ...

Demokratske države se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih zemalja, a njihove nove vlasti ne „precrtavaju“ odluke svojih prethodnika zbog ličnih antagonizama. Ove teze se moraju uzeti u...


Oružani sukob nije počeo vojnim operacijama, već nizom atentata koje su počinili obični kriminalci koje je SDA uposlila i naoružala, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja...


Ostale novosti iz rubrike »