BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ukrajina će biti „nepopravljivo oslabljena“ ako Rusija i Nemačka završe „Severni tok 2“ - Kijev

RT: Ukrajina će biti „nepopravljivo oslabljena“ ako Rusija i Nemačka završe „Severni tok 2“ - Kijev
10.04.2021. god.

Završetak "Severnog toka 2" koštaće Kijev milijarde dolara, ukidanjem oslanjanja Rusije na Ukrajinu za transport gasa, i zato mora biti zaustavljen, rekao je zamenik ukrajinskog premijera Alekse Reznikov.


Pišući za "Vol strit žurnal", političar je ustvrdio da je Rusija „pokušala da maltretira Ukrajinu“ preteći da će ukinuti gas koji se transportuje kroz njenu teritoriju. Kada kontroverzni gasovod bude završen, Moskva će se oslanjati prvenstveno na njega.


"Severni tok 2" povezaće Nemačku direktno sa Rusijom preko Baltičkog mora. Cilj mu je da se zaštititi energetska sigurnost Berlina i da se manje oslanja na treće zemlje u tranzitu gasa, čime će se smanjiti cena. Veliki deo evropskog gasa dolazi iz Rusije preko Ukrajine, a Kijev prima pozamašne naknade za to.

Krajem decembra 2019. godine ruski energetski gigant "Gasprom" je potpisao sa Kijevom više milijardi dolara vredan ugovor o petogodišnjem tranzitu. Procene su da po sporazumu oko sedam milijardi dolara dobija Ukrajina.

„Za razliku od napada na Krim, koji je iznenadio, završetak gasovoda imaće potpuno predvidljive posledice po našu nacionalnu bezbednost“, naveo je Reznikov.

„Ukrajina će biti nepopravljivo oslabljena čim Rusija dobije novu direktnu gasnu vezu sa Nemačkom.“

Prema njegovim rečima, nakon što gasovod počne da radi, Ukrajina će biti „odvojena“ od zapadne Evrope u pogledu energetske sigurnosti. Reznikov veruje da Nemačka „nema mnogo toga da dobije“, dok Ukrajina „gubi milijarde dolara od tranzitnih prihoda“.

Reznikov je takođe primetio da će Rusija, kada gasovod bude završen, moći potpuno da preseče Poljsku i baltičke države iz transporta gasa.

Kako stvari stoje, "Severni tok 2" je završen oko 95%. Po završetku imaće dva kraka, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Izgradnju gasovoda znatno su ometale američke sankcije. Vašington je nametnuo brojne pakete mera protiv kompanija uključenih u izgradnju, održavanje, osiguranje i sertifikaciju projekta, navodeći neke da se potpuno povuku.

Prema SAD-u, gasovod „podriva ukupnu evropsku energetsku sigurnost i stabilnost“. Međutim, neki su optužili Amerikance da se suprotstavljaju gasovodu iz ekonomskih razloga, jer zemlja želi da poveća izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Nemačka, koja će dobiti jeftiniji gas kada se završi "Severni tok 2", zalaže se za završetak gasovoda i više puta je ignorisala zahteve svog NATO partnera.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Maxim Shemetov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki reditelj, scenarista i producent, dobitnik tri Oskara, Oliver Stoun smatra da Sjedinjene Američke Države treba da okončaju kampanju protiv Rusije i prestanu da teže da budu jedinstvena sila...


Piše Ana Šafran, RT Evropska unija postavila je Srbiji uslov, moglo bi se reći, ultimatum - da napusti Rusiju. Zvučalo je nešto drugačije, ali s

Proslavljeni režiser Emir Kusturica ukazao je da je bogaćenje bez rada postalo apsolutna pošast, koja stvara i svoju hibridnu „elitu“, te da je utoliko i ideja o Crkvi značajna. ...


Demokratske države se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih zemalja, a njihove nove vlasti ne „precrtavaju“ odluke svojih prethodnika zbog ličnih antagonizama. Ove teze se moraju uzeti u...

Oružani sukob nije počeo vojnim operacijama, već nizom atentata koje su počinili obični kriminalci koje je SDA uposlila i naoružala, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja...


Ako pretpostavimo da su ruske i srpske prestonice ubedljivo najskuplje za život u ovim zemljama, iako Moskva više odudara od proseka Rusije nego Beograd od proseka Srbije, mogli bi...


Ostale novosti iz rubrike »