BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Hjuman rajts voč“ podriva „pravo Izraela da postoji“ izveštajem koji ga optužuje za zločin progona i aparthejda, tvrdi izraelski ministar

RT: „Hjuman rajts voč“ podriva „pravo Izraela da postoji“ izveštajem koji ga optužuje za zločin progona i aparthejda, tvrdi izraelski ministar
27.04.2021. god.

Izveštaj "Hjuman rajts voča" (HRV), u kojem se navodi da je Izrael prešao granicu i da vrši zločine aparthejda i progona Palestinaca, oštro su odbacili izraelski zvaničnici.


„Svrha ovog lažnog izveštaja ni na koji način nije povezana sa ljudskim pravima, već sa stalnim pokušajima HRV-a da podrije pravo Izraela da postoji kao nacionalna država jevrejskog naroda“, rekao je izraelski ministar za strateška pitanja Majkl Biton.


Izraelski ministar spoljnih poslova okarakterisao je tvrdnje u dokumentu od 213 stranica „nerazumnim i lažnim“ i optužio organizaciju da održava „dugotrajnu antiizraelsku agendu“.


Ljutita reakcija usledila je kao odgovor na izveštaj pod naslovom „Prekoračeni prag: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona“, koji je HRV objavio u utorak. U izveštaju se optužuje Izrael da sistematski privileguje izraelske Jevreje i krši prava Palestinaca koji žive kako u samom Izraelu, tako i na teritorijama koje je Izrael okupirao tokom rata sa arapskim državama 1967. godine.
„Zakoni, politike i izjave vodećih izraelskih zvaničnika“ jasno pokazuju da Izrael želi da održi „jevrejsko-izraelsku kontrolu nad demografijom, političkom moći i zemljom“, i u potrazi za tim ciljem, izraelske „vlasti su oduzele, ograničile, nasilno odvojile i potčinile Palestince na osnovu njihovog identiteta“, navodi se u izveštaju. U nekim oblastima, „ova lišavanja su toliko ozbiljna da predstavljaju zločine protiv čovečnosti aparthejda i progona“.

HRV je naglasio da izraze nije koristio retorički, već u pravnom smislu, vođen kako su "aparthejd" i "progon" opisani u međunarodnom pravu. Izveštaj će biti upućen Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), koji ima mandat da procesuira zločine protiv čovečnosti. U martu je tužilaštvo MKS-a saopštilo da je pokrenulo istragu o situaciji u Palestini.


Izrael odbacuje optužbe za diskriminaciju svojih palestinskih građana i ne priznaje odgovornost za nedržavljane Palestince, pozivajući se na postojanje Palestinske uprave. Takođe smatra pojas Gaze neprijateljskim entitetom pod kontrolom terorističkih snaga. Izraelski zvaničnici rutinski krive one koji dovode u pitanje tretman prema Palestincima, da gaje antiizraelsko raspoloženje i antisemitizam.

Kritičari navode veliku kontrolu koju Izrael ima nad većinom aspekata života na okupiranim teritorijama. Na Zapadnoj obali, koja tehnički potpada pod vlast Palestinske uprave, izraelska vojska kontroliše više od polovine teritorije. Izraelski Jevreji koji žive u međunarodno nepriznatim naseljima na Zapadnoj obali to čine prema civilnim zakonima i uživaju privilegije punog državljanstva.


Pojas Gaze podložan je strogoj izraelsko-egipatskoj blokadi, a pitanja poput putovanja, trgovine i ribolova zavise od izraelske dobre volje. Istočni Jerusalim, Izrael je de fakto jednostrano anektirao 1967. godine i prema izraelskom ustavu smatra se delom njegove nedeljive prestonice.

Izraelska politika prema Palestincima u poslednje vreme se sve više opisuje kao aparthejd. U januaru je istaknuta grupa za zaštitu prava "B’Tselem" sa sedištem u Izraelu, saopštila da je čitava teritorija pod efektivnom kontrolom jevrejske države, te da je uspostavljen „režim jevrejske prevlasti“ od reke Jordan do Sredozemnog mora.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Bosanski rat 1992-1995 postao je eklatantan slučaj falsifikovanja istorije i pripisivanja krivice za međunacionalne sukobe na jedan narod - Srbe

Kada se pomene građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995, kada su se u bivšoj jugoslovenskoj republici vodile krvave bitke, u mašti takozvane svetske zajednice, crtaju se slike...


Od 17. do 19. septembra, Rusi će na biralištima izabrati 450 poslanika koji će ih predstavljati narednih pet godina. Uoči glasanja, RT će predstaviti stranke za koje je najverovatnije...

S obzirom da globalni arsenal nuklearnog oružja raste, a zemlje nadograđuju svoje bojeve glave i rakete, postoji gotovo neviđena potreba za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem atomskog armagedona, rekao je...


Godišnjica okončanja NATO agresije na Republiku Srpsku


Ostale novosti iz rubrike »