BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

U Beogradu otvoren Ruski balkanski centar

U Beogradu otvoren Ruski balkanski centar
30.04.2021. god.
U Beogradu je otvoren Ruski balkanski centar koji će raditi na zbližavanju naučne zajednice i javnosti dve zemlje. Glavni urednik RT-a Margarita Simonjan je saopštila da Sebiju pokušavaju da „uključe u ludu vrtešku `nove etike`“. Izrazila je spremnost da pomogne zemlji da ostane zajedno sa „zdravim ljudima“.

Ceremonija je održana u hotelu Moskva u centru Beograda u prisustvu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, predstavnika ruskih kompanija i srbskih lidera.

„Svrha otvaranja centra je da podrži još više intenzivne odnose između naše dve prijateljske države i naših bratskih naroda. Siguran sam da ovde nikoga neću iznenaditi ako kažem da su odnosi između Srbije i Rusije, Srba i Rusa sada na najvišoj tački duge i bogate zajedničke istorije“, rekao je Dačić.

U okviru otvaranja centra održana je konferencija „Prošlost, sadašnjost i budućnost rusko-srbskih odnosa“.

Margarita Simonjan je primetila da je moderno društvo suočeno sa izborom između radikalizacije ultrareligioznih osećanja i ne manje radikalnog liberalizma koji se bavi „uništavanjem dostignuća ljudske civilizacije, skrivajući se iza ideja humanizma".

„Samo mi (Rusija) od velikih zemalja sada možemo da odbranimo svoje pravo da budemo tradicionalno društvo, samo mi nudimo etiku zdravog čoveka, principe i vrednosti zdravog čoveka. Vidimo da i Srbiju pokušavaju da uvuku u ovu ludu vrtešku `nove etike`. Ti pokušaji se dešavaju svaki dan, i vi znate i osećate ovaj pritisak bolje od mene“, rekao je Simonjanova.

Izrazila je spremnost da pomogne Srbiji da ostane „mentalno, civilizacijski, kulturno“ zajedno sa „zdravim ljudima“.

Zadatak Ruskog balkanskog centra je proučavanje savremenih političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i verskih procesa u Srbiji i državama balkanskog regiona. Centar namerava da naučnu zajednicu i javnost Srbije i Balkana upozna sa glavnim trendovima u razvoju Rusije.

Planirano je održavanje međunarodnih konferencija, naučnih foruma, okruglih stolova, otvorenih predavanja.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik  Vladimir Putin je uoči susreta sa američkim liderom Džozefom Bajdenom u Ženevi dao intervju za „En-Bi-Si“ tokom kojeg je ocenio da se vojne vežbe NATO-a i SAD održavaju...


General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je i za incidente i događaje koji nisu uopšte navedeni u optužnici, izjavio je njegov advokat Branko Lukić koji je počeo detaljnu...

Iako ruski predsednik Vladimir Putin ima konzervativna očekivanja od sastanka u Ženevi sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, on se nada da će susret bar dovesti do toga da dve...


Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića kojem je sud u Hagu potvrdio presudu doživotnog zatvora, najavio je reviziju presude.

NATO će revidirati svoj strateški koncept u kojem je Rusiju smatrala „konstruktivnim partnerom“, budući da to više ne odgovara aktuelnoj situaciji, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu odbranu...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 7.867 osoba, a 119 nalaza je pozitivno na virus.


Ostale novosti iz rubrike »