BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Saopštenje za javnost Svetog arhijerejskog sabora

Saopštenje za javnost Svetog arhijerejskog sabora
30.05.2021. god.

U hramu Svetoga kneza Lazara, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, održano je redovno zasedanje Svetog Arhijerjskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, od 24. do 29. maja 2021. godine, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srbskog g. Porfirija i uz učešće svih eparhijskih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, s tim što Episkop šabački g. Lavrentije nije ostao do kraja zasedanja. Sabor je svoje zasedanje započeo služenjem saborne svete Liturgije sa prizivom Svetoga Duha u hramu Svetog Save na praznik svetih Kirila i Metodija, 24. (11.) maja ove godine.

Sabor sa zadovoljstvom konstatuje da se ove godine navršava sto godina od osnivanja Eparhije američko-kanadske, prve eparhije naše Crkve na američkom kontinentu, devedeset godina od osnivanja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i sto četrdeset godina od rođenja svetoga Vladike Nikolaja (Velimirovića), šezdeset pet godina od njegovog upokojenja i trideset godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila (SAD) u njegov rodni Lelić kod Valjeva. Sabor preporučuje svim eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve da ove značajne godišnjice na dostojan način obeleže.

Sabor je sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve. Sa istom pažnjom je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi Srpske Pravoslavne Crkve kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom sveta. U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srbskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nepravde, pritisci i nasilje protiv srbskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, pravâ i imovine Srpske Pravoslavne Crkve nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku. Isto tako se Sabor suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore, čime je Srbska Pravoslavna Crkva diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori.

Kao i svake godine, Sabor je brižljivo analizirao stanje i probleme crkvene prosvete i verske nastave u javnim školama Srbije.

Sabor je stavio van snage ranije saborsku odluku o osnivanju episkopskih saveta u raznim crkvenim oblastima s obzirom na to da su ti saveti i bili osnovani kao privremena savetodavna crkvena tela dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima, a danas, hvala Bogu, više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području.

Sabor izražava svoju duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakonâ, pa i zakonâ donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa Crkvama i verskim zajednicama iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču, uz pretnju ograničavanja ili čak ukidanja prava Crkava i verskih zajednica na slobodno ispovedanje vere, što je protivno Ustavu Srbije i obavezujućim međunarodnim konvencijama.

Sabor takođe smatra neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova i Metohije iz sfere njegovog dejstva, premda se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srbski kulturni spomenici.

Sabor je popunio upražnjene eparhije. Za Mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je dosadašnji Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović); za Episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), za Episkopa valjevskog dosadašnji vikarni Episkop mohački Isihije (Rogić). Za vikarne episkope Patrijarha srbskog izabrani su: jeromonah Jerotej (Petrović), sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom Episkop toplički; jeromonah Sava (Bundalo), sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu, sa titulom Episkop marčanski; i arhimandrit Justin (Jeremić), sa titulom Episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin (Grabež), izabran je za vikara Episkopa bačkog sa titulom Episkop mohački, a za vikara Episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan (Stanojević), sa titulom Episkop humski.

U Svetom Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom g. Irineju i šumadijskom g. Jovanu koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog Patrijarha srbskog g. Porfirija, episkopi sremski g. Vasilije i zvorničko-tuzlanski g. Fotije.

SPC
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: spc.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.


Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni

Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Sveobuhvatni bilateralni strateški dijalog o kojem su se na sastanku u Ženevi dogovorili predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džo Bajden, može pomoći u prevazilaženju opasne...

Rusija i Kina će održaćti sredinom avgusta zajedničke vežbe "Interakcija - 2021" na kojima će učestvovati oko 10 hiljada ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. „Jedinice


Moskva očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič. Ukrajinski pred


Ostale novosti iz rubrike »