BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnog bombardovanja Beograda i drugih gradova“

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnog bombardovanja Beograda i drugih gradova“
08.06.2021. god.

Zamenik ruskog ambasadora u UN rekao je na sednici SB o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu da je ovaj mehanizam kao i Haški sud pre njega ušao u istoriju kao instrument za obračun. Kako je dodao, Mehanizam je nastavio isti ispolitizovani kurs kao i njegov prethodnik, a presuda protiv Ratka Mladića je nastavak te politizacije.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin je rekao da je rat na Balkanu bio tragedija za sve strane, uništio je jednu državu i pokazao koliko je ranjivo međunarodno pravo, kao i koliko lako, u uslovima nekažnjivosti, zemlje NATO mogu da zaobiđu Povelju UN i počnu vojnu operaciju u trećoj zemlji.

Oocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminilazicije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

"Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade", naveo je tokom svog obraćanja Kuzmin.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal "ostao slep i gluv za određene zločine" i "zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu".

 
Upitao je i da je li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasade, kao i zašto je Haški sud, a potom i Mehanizam, bio slep i gluv na zločine koje su počinili kosovski Albanci.

„Nisu postali instrument pomirenja, a razlog tome je uočljiv deficit pravednosti u presudama, napadi na jednu stranu i ćutanje o zločinima drugih“, rekao je Kuzmin.

Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika, rekao je Kuzmin, dodajući da presude nisu fer pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.


Rekao je i da Rusija traži sveobuhvatni nezavisni medicinski pregled Mladića.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / Jutjub / Russia UN/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američke vlasti predale su ruskoj ambasadi spisak od 24 diplomate koji moraju napustiti zemlju do 3. septembra zbog isteka viza, rekao je ruski ambasador Anatolij Antonov za


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 9.275 osoba, pri čemu je 386 nalaza bilo pozitivno.

Izjava komandanta američke mornarice u Evropi i Africi izuzetno je opasna i predstavlja pokušaj prebacivanja odgovornosti za izazivanje sukoba u Crnom moru, rekao je za RIA Novosti zamenik ministra...


"Provokacije" u Crnom moru, za koje je optužena Moskva, nisu ništa drugo do zaštita sopstvenih granica, rekao je za RIA Novosti Adalbi Šagošev, član komisije Državne dume za ispitivanje...

Komandant američke mornarice u Evropi i Africi, admiral Robert Berk, rekao je u kom slučaju će snage NATO-a otvoriti vatru na ruske brodove u Crnom moru. Prema njegovim rečima,


"Vrlo je verovatno" da Iran stoji iza smrtonosnog napada bespilotnom letelicom na izraelski tanker "MV Merser strit" kod obale Omana, rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab,...


Ostale novosti iz rubrike »