BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Vašington nema nešta da pokaže nakon dve decenije sukoba u Avganistanu, uprkos nastojanjima da nametne sopstvene vrednosti, navodi Putin

RT: Vašington nema nešta da pokaže nakon dve decenije sukoba u Avganistanu, uprkos nastojanjima da nametne sopstvene vrednosti, navodi Putin
01.09.2021. god.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je kriza u Avganistanu posledica postupaka Vašingtona, tvrdeći da su napori na reformi zemlje propali, te da globalna zajednica sada mora da radi zajedno kako bi sprečila tragedije.

Na sastanku sa studentima, Putin je kritikovao ono što je rekao da predstavlja pogrešno postupanje Sjedinjenih Američkih Država u Avganistanu, što se burno završilo u avgustu kada su talibani zauzeli glavni grad Kabul.

„Rezultat je jedna tragedija, jedan gubitak ... Američke trupe bile su prisutne u ovom regionu i dvadeset godina su pokušavale da uvedu svoje vlastite norme i standarde života u najširem smislu ... uključujući i političko uređenje društva“, nastavio je on.

"Rezultat je nula, da ne kažemo negativan."

Prema rečima ruskog predsednika, situacija mora da sazri i da „ako želite da se poboljša brže i bolje, moramo da pomognemo ljudima“. On je dodao da je potpuno moguće ostvariti ovaj cilj, ali da "to treba učiniti na civilizovan način - pažljivo, održavajući pozitivne trendove, polako, biti strpljiv".

Međutim, Putin se nije ustručavao da napomene da će Rusija odgovoriti na sve uočene pretnje po sopstvene interese u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog potencijalnih bezbednosnih pretnji sa kojima se zemlje mogu suočiti, s obzirom na broj izbeglica koje beže iz Kabula, te osudio Zapad zbog planova preraspoređivanja koji mogu predstavljati rizik za susedne zemlje. U telefonskom razgovoru prošle nedelje, on i kineski predsednik Si Đinping primetili su da se mora sprečiti širenje nestabilnosti u susedne regione.

Avgust se pokazao kao dramatičan mesec u kome se avganistanska vlada, koju su podržavale SAD, raspala gotovo preko noći. Talibani su pojačali svoju ofanzivu kada su SAD počele izvlačiti trupe iz zemlje, a islamistička grupa je na kraju ušla u glavni grad i preuzela kontrolu, te 16. avgista objavila da je rat u Avganistanu završen. SAD su u utorak završile povlačenje iz zemlje.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Robert Nickelsberg/Getty Images / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata mogla bi da dovede do eskalacije tenzija i sukoba između svetskih sila u istočnoj Aziji,...


Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Pozivamo suse

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prikazao je prvu borbenu upotrebu bespilotne letelice „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu, a snimak je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Generalštaba.


Raspirivanje antiruske histerije iz Kijeva je od koristi za NATO, koji predvodi vojni „razvoj“ Ukrajine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antiruske izjave iz Kijeva.


Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne...


Ostale novosti iz rubrike »