BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Bez odobrenja SB UN-a Kristijan Šmit se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH

Moskva: Bez odobrenja SB UN-a Kristijan Šmit se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH
02.09.2021. god.

Moskva smatra da bi nelegitimno imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita moglo potkopati uspehe u postkonfliktnom rešenju u ovoj zemlji, koje je postignuto tokom više od četvrt veka, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Generalno, takva nelegitimna situacija [imenovanje Šmita] može potkopati sve postignuto u ovom smeru [implementacije mirovnog sporazuma] tokom više od četvrt veka i, naravno, u suprotnosti je s načelima Dejtonskog sporazuma i takođe ugrožava njegovu primenu“, rekla je ona odgovarajući na pitanje kako Rusija vidi rešavanje spora oko imenovanja Šmita, prenosi TASS.

Prema rečima Zaharove, članovi odbora Saveta za implementaciju Mirovnog sporazuma o BiH odbacili su kompromisnu ​​opciju - osiguranje međunarodno-pravnog legitimiteta visokog predstavnika za tu zemlju, koji su predložile Rusija i Kina.

"I otišli ​​su u apsolutno bez presedana imenovanje nemačkog kandidata Šmita, zaobilazeći Savet bezbednosti UN-a i u nedostatku konsenzusa o ovom pitanju, kako u međunarodnoj zajednici, tako i među samim bosanskim stranama. Nažalost, Balkan nije imao sreće u smislu koliko često zapadne zemlje ignorišu odluke ili mehanizme Saveta bezbednosti UN", rekla je ona.

Ona je dodala da se bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH.

"Nije bilo promena u ovom našem stavu. Njegove aktivnosti u ovom svojstvu, posebno uz upotrebu vanrednih instrumenata, takozvanih bonskih ovlaštenja, nelegitimne su i ispunjene negativnim posledicama za postkonfliktno rešenje u Bosni i Hercegovini“, pojasnila je ona.


Zaharova je takođe naglasila da je spoljni protektorat zemlje u obliku institucije visokog predstavnika odavno nadživeo svoju korisnost.

"Pretvorila se iz mehanizma za rešavanje problema u izvor ovih problema. Sudbinu zemlje trebaju odrediti isključivo njeni narodi, bez uplitanja i učenja izvana", rekla je Zaharova.

 
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo inostrannыh del Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata mogla bi da dovede do eskalacije tenzija i sukoba između svetskih sila u istočnoj Aziji,...


Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Pozivamo suse

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prikazao je prvu borbenu upotrebu bespilotne letelice „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu, a snimak je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Generalštaba.


Raspirivanje antiruske histerije iz Kijeva je od koristi za NATO, koji predvodi vojni „razvoj“ Ukrajine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antiruske izjave iz Kijeva.


Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne...


Ostale novosti iz rubrike »