BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Diskriminacija ruskog jezika u Ukrajini dostigla razmere katastrofe

Lavrov: Diskriminacija ruskog jezika u Ukrajini dostigla razmere katastrofe
07.09.2021. god.

Diskriminacija ruskog jezika u Ukrajini dostigla je razmere katastrofe, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Prema njegovim rečima, primeri diskriminacije ruskog jezika su baltičke zemlje i Ukrajina, gde je objavljen otvoreni rat protiv ruskog jezika, obrazovanja na ruskom govornom području, čime se krše brojne međunarodne konvencije.

"A u slučaju Ukrajine - direktno i grubo kršenje ukrajinskog ustava, koji direktno daje garancije upotrebe ruskog jezika i, uopšte, garancije za druge nacionalne manjine", rekao je Lavrov.

On je napomenuo da su nasilne metode rešavanja takvih situacija nemoguće, ali da Moskva poziva odgovarajuće zemlje na odgovornost.

"Mislim da je diskriminacija ruskog jezika u Ukrajini dostigla razmere katastrofe. Jer, kada je pre nekoliko godina usvojen zakon o obrazovanju, zakon o ukrajinskom jeziku kao državnom, tamo je direktno pisalo da će od septembra 2020. jezike nacionalnih manjina biti moguće učiti samo u osnovnoj školi i da onda sve treba prebaciti na ukrajinski", dodao je ministar, prenose RIA Novosti.

„Kada smo predložili evropskim zemljama, čiji građani imaju sunarodnike u Ukrajini - Mađare, Rumune, Poljake, predložili smo im da obrazuju ukrajinsko rukovodstvo, a oni su samo sramotno klimnuli glavom, te su se onda svi pozabavili svojim problemima, što je veoma tužno. Pod pritiskom EU, Ukrajina je učinila izuzetak za jezike zemalja EU, odnosno pokazalo se da je ruski dvostruko diskriminisan", rekao je on.

Ranije je Rusija podnela Evropskom sudu za ljudska prava prvu međudržavnu tužbu protiv Ukrajine u istoriji zemlje, žaleći se, između ostalog, na diskriminaciju govornika ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina je 2012. godine usvojila zakon o osnovama državne jezičke politike, koji je predviđao mogućnost službene upotrebe ruskog kao regionalnog jezika. U februaru 2018. godine, Ustavni sud Ukrajine proglasio je ovaj zakon neustavnim.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Press-služba MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata mogla bi da dovede do eskalacije tenzija i sukoba između svetskih sila u istočnoj Aziji,...


Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Pozivamo suse

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prikazao je prvu borbenu upotrebu bespilotne letelice „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu, a snimak je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Generalštaba.


Raspirivanje antiruske histerije iz Kijeva je od koristi za NATO, koji predvodi vojni „razvoj“ Ukrajine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antiruske izjave iz Kijeva.


Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne...


Ostale novosti iz rubrike »