BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Skupštine Srbije i Republike Srpske na zajednički praznik usvojile zakone o zaštiti jezika i ćiriličnog pisma

Skupštine Srbije i Republike Srpske na zajednički praznik usvojile zakone o zaštiti jezika i ćiriličnog pisma
15.09.2021. god.
Skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su danas, na Dan srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zakone o upotrebi srbskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličnog pisma.
 
 
Skupština Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zakon o upotrebi srbskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, čiji je cilj negovanje srbskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti i pospešivanje njegove upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Zakonska rešenja imaju za cilj očuvanje ćiriličkog pisma kao matičnog pisma srbskog jezika i predstavljaju mere koje su obavezujućeg i stimulativnog karaktera u negovanju srbskog jezika i pisma, a čije će predlaganje, praćenje i analiziranje sa stručnog stanovišta, kao i samo sprovođenje u javnom životu, obavljati poseban Savet Vlade za srbski jezik.

Obavezujuće mere odnose se na subjekte koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala, a stimulativne su prvenstveno usmerene na privatni sektor, kao i na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, s obzirom na njihov značaj u javnom životu i odnose se na mogućnost ustanovljavanja, poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte u privatnom sektoru koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćirilično pismo.

Takođe, Skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku, a kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srbskoj kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Njime je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma.

Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savet za standardizaciju jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srbskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasleđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrednostima i značaju jezika srbskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakoni su usvojeni na zajednički praznik Republike Srpske i Srbije - 15. septembar, Dan srbskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: rnids.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata mogla bi da dovede do eskalacije tenzija i sukoba između svetskih sila u istočnoj Aziji,...


Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Pozivamo suse

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prikazao je prvu borbenu upotrebu bespilotne letelice „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu, a snimak je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Generalštaba.


Raspirivanje antiruske histerije iz Kijeva je od koristi za NATO, koji predvodi vojni „razvoj“ Ukrajine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antiruske izjave iz Kijeva.


Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne...


Ostale novosti iz rubrike »