BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija razvija egzoskelete i dronove u okviru programa „vojnik budućnosti“

RT: Rusija razvija egzoskelete i dronove u okviru programa „vojnik budućnosti“
03.10.2021. god.

Rusija nastavlja da radi na svom programu „vojnika budućnosti“, uključujući razvoj robotike i egzoskeleta, otkrio je ruski general.

Sistem je dizajniran da poveća efikasnost borbenog osoblja.
U razgovoru za list "Crvena zvezda", komandant kopnene vojske general Oleg Saljukov otkrio je da program, poznat kao "Ratnik" uključuje i mini i mikro dronove.

„Proces unapređenja borbene opreme nije prestao ni minut“, objasnio je on.

„Što se tiče kompleta `vojnika budućnosti`, prošle godine je zajedno sa domaćim industrijskim preduzećima, obavljen opsežan rad na uključivanju novog podsistema kao dela borbene opreme vojnika“, rekao je on.

Saljukov je takođe otkrio da je kalašnjikov AK-12 u procesu isporuke vojnim jedinicama. Na kraju će zameniti AK-74, jurišnu pušku standardnog modela.

Osim poboljšanog naoružanja, "Ratnik" takođe uključuje poboljšane kacige sa mogućnostima termičkog i noćnog osmatranja i savremene komunikacione sisteme. Takođe ima samostalni grejač, gas masku i medicinski komplet.

Prošle godine je objavljeno da je do danas isporučeno gotovo 300.000 kompleta.

Prema saopštenju "Rosteha", matičnoj kompaniji proizvođača opreme, glavna karakteristika kompleta je njegova sposobnost da se prilagodi „fizičkim karakteristikama vojnika i borbenim misijama“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA / Kirill Kallinikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Stručnjnjaci Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije tokom posete Srbiji održali su časove sa oficirima Vojske Srbije, posebno razmenivši svoja iskustva u borbi protiv militanata, navodi se na...

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se u Moskvi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i razgovarao o razvoju bezbednosne saradnje, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti RF....


Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku koji predvode SAD je jednostavno neprihvatljivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u ukrajinski...


Pogoršanje diplomatskog sukoba u Evropi jedno je od ključnih pitanja o kojima će se razgovarati tokom razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, navodi...


Ostale novosti iz rubrike »