BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Srbija uprkos sve većem pritisku ostaje posvećena svim sporazumima o saradnji u vojno-tehničkoj sferi sa Rusijom“

„Srbija uprkos sve većem pritisku ostaje posvećena svim sporazumima o saradnji u vojno-tehničkoj sferi sa Rusijom“
15.04.2021. god.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Botan-Harčenko dao je intervju za RIA Novosti. Prenosimo njegov deo.

Prema sporazumu o vojno-tehničkoj pomoći između Moskve i Beograda, ruska strana takođe treba da prebaci u Srbiju preko desetak tenkova T-72MS i oklopnih vozila BRDM-2. Kada se očekuje da pošiljka stigne i koji su još koraci planirani?

- Oprema je prošla kontrolu kvaliteta u Rusiji, biće transportovana u Srbiju. Sve se dešava planirano, pošto postoje posebni uslovi isporuke vojne opreme, to se ne može učiniti brzo.

Mediji su sugerisali da postoji politički trenutak povezan sa susednom Bugarskom, spoljni pritisak na Srbiju, koji je sprečava u ovom pitanju.

- Izvršen je pritisak na Beograd, to se tiče vojno-tehničke saradnje uopšte. Ne iz Bugarske, naravno, već sa Zapada - Sjedinjenih Država, vodećih zemalja Evrope, čitave EU, po pitanju saradnje Srbije sa Rusijom u ovoj oblasti. Naročito iz Vašingtona. Taj pritisak nije danas nastao. Ali čak i u ovim uslovima, mi nastavljamo da komuniciramo, srbska strana se neprekidno zalaže za njen razvoj. Suštinska stvar je da se naše veze na polju vojno-tehničke saradnje odvijaju striktno u okviru međunarodnih normi i nikome ne predstavljaju pretnju.

Ranije su najavljeni planovi za otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Srbiji, koje bi podržalo ovu saradnju, da li se oni sprovode?

- Ponavljam, Srbija, uprkos sve većem pritisku, ostaje posvećena svim sporazumima o saradnji u vojno-tehničkoj sferi sa Rusijom. Među njima je i otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu. Konačno odobrenje dokumenata je u toku. Mislim da će se o svemu odlučiti do kraja godine. Govorimo o nekoliko specijalista koji će koordinisati vojno-tehničkom saradnjom. Ostaju svi planovi za razvoj ovih veza, snabdevanje opremom sa naše strane. Srbija neprekidno jača svoju odbrambenu sposobnost. To je njen suvereni posao. Shvatamo da je to neophodno s obzirom na situaciju u regionu. U isto vreme Beograd je orijentisan na nas, i to je dobro.

Kako Rusija u celini procenjuje dinamiku pregovaračkog procesa između Beograda i kosovskih Albanaca i da li postoji neki način ili mehanizmi da Ruska Federacija učestvuje u tim pregovorima?


- O dinamici ne treba govoriti. Jednostavno ne postoji, pregovori stagniraju. Zapad se osvrnuo na činjenicu da je to povezano sa izborima, formiranjem privremenih institucija vlasti u Prištini, ali sada su one formirane, izabrani su takozvani „predsednik“ Kosova i dijalog neće započeti na bilo koji način. Izjave koje čujemo iz Prištine ne doprinose konstruktivnom razvoju procesa.


Odsustvo normalnih pregovora rezultat je činjenice da na Prištinu nema neophodnog spoljnopolitičkog pritiska, uglavnom se vrši pritisak na Beograd. A u Beogradu očekuju novu rundu pritiska pod izgovorom da je neophodno postići „normalizaciju“ pod uslovima kosovskih Albanaca, što znači priznavanje Kosova. Od Prištine se istovremeno ništa ne traži, iako su oni dužni da ispune ranije postignute sporazume o stvaranju Zajednice srbskih opština na Kosovu. Pored toga, rešenje bi trebalo da se sprovede na osnovu međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Dosadašnje iskustvo pokazuje da, dok se to ne dogodi, neće biti stvarnih pregovora. Biće vremena za održavanje, nekih praznih rundi dijaloga „za predstavu“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tanjug / Dragan Kujundžić/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zapadne zemlje žive u mračnoj „zemlji fantazije“ koju su stvorile tokom godina antiruske propagande, rekla je za RT Marija Zaharova, dodajući da je bilo koja inicijativa Moskve čak i...


Vojska Srbije je danas, imajući u vidu šta smo od naoružanja uveli u upotrebu i za šta smo se obučili, mnogo jača nego što je bila prošle godine, a...

„S tim u vezi, pitanje koje treba postaviti je, šta ako sutra američki predsednik, bio to gospodin Bajden, gospodin Tramp, gospodin Obama ili bilo ko drugi, kaže Nemačkoj da...


Budžetska linija 481 je postala legalan način finansiranja američkih mrežnih uticaja u Srbiji

Sjedinjene Države su predugo bile svetski žandarm, a Srbija zauzvrat treba da se što više integriše sa Rusijom. To je u intervjuu za RT izjavio bivši potpredsednik Vlade Srbije...


Strane političke snage pokušavaju da koriste verske sukobe u Ukrajini, uključujući „kao instrument obuzdavanja Rusije“, rekao je u intervjuu za RIA Novosti mitropolit volokolamski Ilarion, šef Odelenja za spoljne...


Ostale novosti iz rubrike »