BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poljska će biti kažnjena zbog osporavanja primata prava EU, upozorava predsednmik EK, nakon što je Varšava navela da je Brisel lišen demokratije

RT: Poljska će biti kažnjena zbog osporavanja primata prava EU, upozorava predsednmik EK, nakon što je Varšava navela da je Brisel lišen demokratije
19.10.2021. god.


Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao vladin stav o jurisdikciji Brisela.

Obraćajući se danas Evropskom parlamentu u Strazburu, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lejeen rekla je da postoje tri opcije koje su na raspolaganju EU nakon što je Poljska osporila primat zakona EU nad njenim nacionalnim pravom.


„Ova presuda dovodi u pitanje temelje Evropske unije. To je direktan izazov jedinstvu evropskog pravnog poretka”, navela je ona, dodajući da su pažljivo razmotrili odgovor, nakon što je Ustavni sud Poljske presudio da su delovi evropskog prava nespojivi sa Ustavom Poljske.


Fon der Lejenova je rekla da su prva opcija takozvane povrede zakona, koje bi mogle dovesti do novčanih kazni. Drugo, Brisel bi mogao uskratiti pristup fondovima EU Poljskoj. Treće, EU bi mogla suspendovati određena prava Poljske u bloku, uključujući pravo glasa, prema članu 7. Ugovora o Evropskoj uniji.

Nakon Lejenove, govorio je poljski premijer Mateus Moravecki, te branio potez svoje zemlje izjavivši da je on za „evropski univerzalizam, ali da kažemo ne evropskom centralizmu“. Neki članovi parlamenta osudili su poljskog lidera nakon njegovog govora.

Govoreći ranije, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn upozorio je da bi kraj vladavine prava značio kraj Evrope.

"Evropa će umreti od takvog razvoja. Evropa je izgrađena na demokratiji, slobodi, poštovanju i vladavini prava."

Nemački ministar Majkl Rot je izjavio da ne može biti kompromisa po tom pitanju.

"Na kraju takvog dijaloga mora postojati jasno priznavanje onoga na šta smo se svi obavezali kada smo pristupili Evropskoj uniji. Ne može biti posebnih dogovora."

Juče je poljski premijer upozorio da EU postaje "centralno upravljani organizam kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole". Ranije ovog meseca, varšavski sud presudio je da su oblasti ugovora EU nespojive sa poljskim zakonima i da nacionalni zakoni treba da imaju prednost, podržavajući Vladu Moraveckog.

Poljska nacionalistička partija Pravo i pravda i EU često su se sukobljavali posljednjih godina, između ostalog i oko takozvanih slobodnih zona bez LGTKQ u zemlji i veze između vladavine prava i pristupa sredstvima EU za oporavak nakon pandemije .

Varšava je ponovila da želi da ostane u EU.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ronald Wittek/Pool via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Stručnjnjaci Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije tokom posete Srbiji održali su časove sa oficirima Vojske Srbije, posebno razmenivši svoja iskustva u borbi protiv militanata, navodi se na...

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se u Moskvi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i razgovarao o razvoju bezbednosne saradnje, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti RF....


Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku koji predvode SAD je jednostavno neprihvatljivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Međunarodna kosmička stanica (MKS) bila je prinuđena da prilagodi svoju orbitu kako bi izbegla kosmički otpad zaostao od američke letelice, saopštio je šef ruskog kosmičkog programa. Potencijal


  Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u ukrajinski...


Ostale novosti iz rubrike »