BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Dodik: Razgovori o budućnosti BiH isključivo bez stranaca

Dodik: Razgovori o budućnosti BiH isključivo bez stranaca
31.10.2009. god.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da odbijanje većine stranaka da dođu na razgovore koje je on zakazao za danas u Banjaluci, nije njegov poraz, niti njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - već poraz BiH.

„Ovo je lice i naličje BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare koju je održao umesto zakazanog sastanka, dodajući da se uopšte ne oseća nezadovoljnim što sastanak nije održan.

Dodik je kazao da će prisustvovati svakom sastanku na koji bude pozvan od domaćih struktura da bi se raspravljalo o pitanjima važnim u BiH, ali da neće prisustvovati sastancima koje će modelirati i voditi stranci u plenumu.

„SNSD više neće učestvovati na plenarnim sastancima koje će voditi bilo koji stranac, bez obzira na to kojeg je nivoa”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da to ne znači da neće imati bilateralne sastanke sa strancima, budući da oni, kako je rekao, imaju određenu ulogu, ne samo u političkom životu BiH, već i čitavom svetu.

Prihvatiti koncepciju da stranci vode, modeliraju ili predlažu, kao što je to bio slučaj s „butmirskim paketom”, znači dati legitimitet konceptu za koji se zalaže Sulejman Tihić, ocenio je Dodik, dodajući da stranci ne mogu da učestvuju u razgovorima u vezi sa Ustavom BiH.

Dodik je za Tihića rekao da ga je međunarodna zajednica „zajedno s drugim bošnjačkim političarima razmazila”, kao i da je lider SDA shvatio da „treba samo malo više da plače i cmizdri, pa da može da dobije rešenja koja je ranije lako dobijao”, prenela je agencija Fena.

„To je sada nemoguće i više se neće dešavati”, istakao je Dodik.

Premijer RS je kazao da „nije zainteresovan i da ne voli BiH, već je tu zato što mora i zato što je ona sporazumna zemlja nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je dao određene obaveze koje on kao predstavnik vlasti i SNSD-a mora da poštuje”.

Dodik je kazao da je moguće da se BiH uredi na minimumu saglasnosti svih i da je zato potrebno da na tome rade domaći lideri.

Međunarodna zajednica je proteklih 13 godina bila netolerantna prema RS, rekao je Dodik, naglasivši da „ta politika više ne može da prođe i neće proći”.

Na sastanak koji je zakazao Dodik, odazvali su se samo predstavnici njegovih koalicijskih partnera, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, a u ime Narodne stranke Radom za boljitak pojavio se Jerko Ivanković Lijanović.

Poziv je bio upućen svim strankama koje imaju poslanike u državnom parlamentu, a budući da se većina nije odazvala sastanak nije održan.

Dodik je planirao da se na sastanku razgovara o izveštaju predsedavajućeg Saveta ministara BiH o radu tog tela, o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mesta u organima BiH i o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima.

  • Izvor
  • Tanjug
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »