BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp
14.09.2019. god.


SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani koji bi dodatno učvrstio već „ogroman“ savez dveju zemalja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

"Imao sam danas razgovor s premijerom Netanijahuom o mogućnosti da se krene napred sa Ugovorom o uzajamnoj odbrani između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji bi dodatno učvrstio strašan savez između naše dve zemlje", saopštio je Tramp.

Tramp je izrazio otvorenu podršku Benjaminu Netaniajhuu uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Izraelu.

„Radujem se što ću nastaviti sa tim razgovorima nakon izraelskih izbora kada se sastanemo u Ujedinjenim nacijama kasnije ovog meseca!“, saopštio je Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Tel Aviva uvek su bili prilično prijatni, a još su se više zbližile dve zemlje za vreme Trampovog predsedavanja, ali dve zemlje nemaju punopravni vojni savez.


Izrael je jedan od prvih glavnih saveznika koji nije NATO član (MNNA), oznaka koja ide sa čitavim nizom pogodnosti, kao što su izdašni zajmovi, prioritet u isporuci raznih vojnih viškova, posedovanje zaliha ratnih rezervi tehnike u vlasništvu Pentagona izvan vojnih baza SAD-a (za Izrael se kaže da ima najmanje šest lokacija) i drugih.

Tokom 2014. godine, SAD su Izrael prihvatile u novu klasu saveznika - glavnog strateškog partnera. Nova oznaka, koja je korak iznad MNNA, u osnovi je uspostavljena posebno za Izrael. Njome je značajno proširena ratna zaliha tehnile u Izraelu sa 200 miliona dolara na vrtoglavih 1,8 milijardi dolara.

Pod Trampovom administracijom, trend se nastavio, a 2017. godine SAD su osnovale svoju prvu stalnu vojnu bazu - objekat PVO  u Izraelu.

Ako se sporazum o uzajamnoj odbrani dveju zemalja realizuje, to bi bio prvi takav dogovor za Vašington nakon decenija. Poslednji je potpisan sa Japanom 1960. godine i od tada se SAD očigledno opredeljuju za uvlačenje zemalja u NATO, umesto da štrajkuju bilateralne sporazume.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Nir Elias / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna...


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na navode jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.


Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva...

"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske generacije. On...


Ostale novosti iz rubrike »