BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Mesta kojih nema u turističkim vodičima: Pet najlepših rejona van centra Moskve

Mesta kojih nema u turističkim vodičima: Pet najlepših rejona van centra Moskve
11.10.2020. god.


Najlepši pogled na Moskvu, prvi rok klubovi u SSSR-u i futuristički parkovi. Stanovnici rejona Moskve udaljenih od centra grada otkrivaju koja su njihova omiljena mesta i predlažu strancima šta da posete, piše 
Russia beyond.

Sokoljniki

U 9 časova ujutro na glavnom trgu rejona na istoku Moskve tek počinju da se pojavljuju malobrojni šetači sa psima i biciklisti. Mobilne kafeterije i kiosci sa hot-dogom još nisu otvoreni. Samo šušti jesenje lišće i žubori glavna fontana oko koje šetaju dremljivi čuvari. 

„Ali zato je vikendom ovde takva gužva kao da se čitava Moskva sjatilaˮ, kaže Raisa Bazarova, stanovnica rejona Sokoljniki. Prema njenim rečima, ona se za Sokoljniki „udalaˮ kada je pre 21 godinu iz centra Moskve prešla da živi kod muža.

Trebalo joj je tri godine da se navikne na život u mirnijem delu grada. Danas Raisa smatra da je ovo najlepši deo Moskve i ceni ga zbog zgrada sa malim brojem spratova i zbog spomenika arhitekture. 

„Čim izađete iz metroa prvo što vidite kad stignete u Sokoljniki to je stari vatrogasni toranj (podignut 1884 – prim. ur), koji je postojao u vreme kada je Moskva bila od drveta i sačuvan je u punom sjajuˮ, kaže Bazarova.

Raisa strancima takođe savetuje da posete jedan od najstarijih parkova u Moskvi Sokoljniki (osnovan 1878) sa fontanama, jezerima, kao i luna-parkom i ružičnjakom.

Takođe ne treba zaobići ni Teatar Romana Viktjuka, smatra Raisa. Zgrada pozorišta je jedan od najvažnijih moskovskih spomenika iz epohe konstruktivizma.

Levoobalski rejon (Levoberežnый raйon)

Galina Jakunjina, koja već 9 godina radi kao direktor sportskog kluba na severu prestonice, sa neskrivenim zadovoljstvom se šeta po parku Rečnog pristaništa.

Zgrada pristaništa iz 1937. godine, koja podseća na brod, bila je na leto 2020. restaurirana i okružena ogradom. Danas su pored nje fontane, beskonačne staze sa žardinjerama i uređena obala.

„Odavde polaze brodovi koji ljude prevoze po Moskvi, turistima bi se sigurno dopaloˮ, kaže Jakunjina.

Njeno drugo omiljeno mesto za večernje šetnje je Park Prijateljstva. U njemu se mogu videti spomenici i skulpture posvećene deci, međunarodnom prijateljstvu i herojima rata, vrbe koje se ogledaju u jezerima, i dečja igrališta.

Glavno mesto okupljanja leti postaje Levoobalska plaža. Galina savetuje i strancima da je posete.

„Plaža je pokrivena peskom, tu su kafići, ležaljke i teren za odbojku na pesku, veoma je prijatno za odmorˮ, kaže Jakunjina.

Fili-Davitkovo

Za socijalnog konfliktologa Alekseja Ivanuškina zapadni rejon „Filjovski parkˮ oduvek je bio glavni simbol Moskve.

Lepo uređena obala za Alekseja je mesto svakodnevnih šetnji i on savetuje strancima da je posete.

„Za mene je ovo mesto snage, okrepljenje za dušuˮ, kaže Ivanuškin.

Ništa manje značajan je Hram Presvete Bogorodice u rejonu Fili podignut u stilu baroka krajem XVII veka, smatra Ivanuškin. U hramu su 1812. godine Napoleonovi vojnici napravili konjušnicu. 1943. godine donji deo hrama je služio kao vojna bolnica, a do 1963. godine kao magacin.

Onima koje interesuje ruska rok muzika Aleksej savetuje da posete Dom kulture Sergeja Gorbunova. 1986. godine tu je počela sa radom prva rok laboratorija u Moskvi i zgrada je postala poznata kao glavno mesto za rok koncerte i festivale u prestonici.

Krilatsko

Ako želite više da saznate o sportskim objektima za Olimpijadu 1980. godine, Krilatsko je pravo mesto za vas, tvrdi Julija Žiljcova. Ona se u Moskvu doselila iz Sibira i već 21 godinu živi na zapadu grada.

„Volim da se šetam kod biciklističkog trkališta i još nekih objekata koji su podignuti za Olimpijadu. Tamo se nalazi i novi centar za klizačke trke i kanal za veslačeˮ, kaže Žiljcova.

U slobodno vreme Julija uživa u verovano najlepšem pogledu na Moskvu sa uzvišenja u lokalnom parku. Sa njega se vide Moskva-Siti, Hram Rođenja Presvete Bogorodice i luk Živopisnog mosta. Strancima savetuje da posete ovo mesto i fotografišu se ispred panorame Moskve, odmarajući se od užurbanog centra grada.

„Tu ćete se osetiti kao u prirodi, a do centra vam treba samo 20 minutaˮ, kaže Žiljcova.

Horoševski rejon

Hodinsko polje u Horoševskom rejonu poznato je po tragičnoj smrti velikog boja ljudi u gužvi koja je nastala na proslavi krunisanja cara Nikolaja II 1905. godine. Danas ovo mesto više podseća na futuristički grad sa neobičnim kulama, umetničkim objektima u parku i fontanama koje plešu.

Aleksandar Ljubarski preselio se u Hodinku 2010. godine i kao fotograf odmah je zavoleo ovaj kraj.

„Svaki deo Hodinskog parka, ljuljaške, jezero, sportski teren stilizovan je u obliku aviona i helikoptera ili fontane – sve je fotogeničnoˮ, objašnjava Ljubarski.

Njegovo drugo omiljeno mesto je mali park Brezov šumarak, gde osim breza rastu klenovi, jeseni i lipe.

Svaki posetilac ovog rejona treba da obiđe i park sećanja na Heroje Prvog svetskog rata na bratskom groblju, uveren je Ljubarski.

„Tu se nalazi prelepa kapela i tu je sahranjen prah kneza Nikolaja Nikolajeviča Romanova (unuk Nikolaja I i stric Nikolaja II, ruski glavnokomandujući u Prvom svetskom ratu - prim. ur). Takođe je sve lepo za fotografisanjeˮ, kaže Ljubarski.

On smatra da svaki stranac u Moskvi treba da poseti Hodinku kako bi video kako može da izgleda Rusija u budućnosti.

„Ne samo Moskva, nego neka svi regioni budu takvi. Veoma bih želeo da se ovaj stil proširi izvan prestoniceˮ, zaključuje Ljubarski.

Viktorija Rjabikova,
Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Parkfili (CC BY-SA 4.0) / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za slovačku "TA3" rekao da je njegova vizija da bi one "trebale da imaju...


Stari modul "Pirs", koji je u orbiti služio 20 godina, otkačen je sa Međunarodne kosmičke stanice. Teretni brod "Progres" MS-16 zajedno sa "Pirsom&quo


Ministarstvo spoljnih poslova Kine zatražilo je od SAD da ukinu sankcije zvaničnicima, studentima i članovima Komunističke partije, optuživši Vašington da je od Kine stvorio „zamišljenog neprijatelja”.

Udeo američkog dolara u ruskim vojnim ugovorima sa drugim zemljama približava se nuli, navodi se u saopštenju "Rosoboroneksporta". „Većina ugovora `Rosoboroneksporta` trenutno je


Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je vence i odala počast povodom obeležavanja 204. godišnjice od smrti Đorđa Petrovića-Karađorđa, vođe Prvog srbskog ustanka, u crkvi Svetog Đorđa na...


Ostale novosti iz rubrike »