BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin: Događaji u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu zakomplikovali situaciju na prostoru ODKB-a

Putin: Događaji u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu zakomplikovali situaciju na prostoru ODKB-a
03.12.2020. god.


Događaji u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu su zakomplikovali situaciju na prostoru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je predsednik Vladimir Putin na zasedanju Saveta kolektivne bezbednosti ODKB.


„Situacija na prostoru, koji ulazi u sferu odgovornosti ODKB, razvijala se problematično i u celini je bila burna. Imam u vidu oružani sukob koji je izbio u septembru u regionu Nagorno-Karabaha uz učešće države-članice ODKB, kao i događaje nakon izbora u Belorusiji, koja se suočila sa neviđenim pritiskom spolja, a mislim i na unutrašnju političku situaciju u Kirgiziji“, rekao je Putin.

On je podsetio da su bili neophodni aktivni posrednički napori Rusije kako bi se zaustavilo krvoproliće u Karabahu, postigao potpuni prekid vatre i započeo proces stabilizacije.

„Pritom smo sledili ključne sporazume koje je postigla Minska grupa OEBS-a, konkretno njeni kopredsedavajući – Rusija, Francuska i SAD. Trilateralna izjava Rusije, Jermenije i Azerbejdžana se trenutno dosledno sprovodi. Na kontakt-liniji u duž Lačinskog koridora raspoređeni su ruski mirovnjaci“, rekao je predsednik.

On je dodao da su Jermenija i njen narod sada preživeli težak period u svojoj istoriji, ali su u vezi Nagorno-Karabahom donete neophodne odluke.

„Rukovodstvo Jermenije, predsednik vlade Jermenije, premijer bio je prinuđen da donese veoma teške odluke, ali neophodne za narod Jermenije“, rekao je Putin.

Dodao je da su te odluke „bolne, ali neophodne“, istakavši da je premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu bila potrebna velika lična hrabrost za njihovo usvajanje.

Putin je istakao da je zadatak kolega iz ODKB da podrže premijera Jermenije i njegov tim kako bi se uspostavio miran život, postigli sprovođenje svih donetih odluka i pomoglo ljudima koji su se našli u teškoj situaciji.

On je dodao da je Rusija zainteresovana za uključivanje zemalja-članica ODKB i Zajednice nezavisnih država u rešavanje humanitarnih problema u Karabahu.

Putin je istakao da treba zajedno pružiti pomoć ljudima koji su se našli u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, „pomoć u rešavanju humanitarnih problema, vezanih za povratak izbeglica, u obnavljanju infrastrukture, u zaštiti istorijskih, verskih i kulturnih spomenika“.
 
„Pripremljen je solidan paket sporazuma, a među njima i konačna deklaracija i izjava o formiranju pravednog i održivog svetskog poretka“, rekao je Putin.

On je dodao da smatra perspektivnim dodeljivanje statusa posmatrača i partnera zemljama koje žele da sarađuju sa ODKB.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Nikolьskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da njegov ruski kolega Vladimir Putin "ima problema", saopštila je pres služba Bele kuće. „Zna da ima problema i to ga čini opasnijim&ldquo


Porast terorističkih aktivnosti u Avganistanu u pozadini ishitrenog povlačenja stranih trupa iz ove zemlje i brza degradacija situacije zahtevaju usvajanje odgovarajućih mera, i takav rad je već u toku,...

Ruske jedinice u Tadžikistanu završile su pregrupisavanje na poligonu Harb-Maidon u blizini granice sa Avganistanom, saopštila je Centralna vojna oblast (CVO). „Ruske jedinice 201. baze u T


Šef regionalne nacionalno-kulturne autonomije krimskih Tatara, Ejvaz Umerov apelovao je na turske vlasti da priznaju Krim kao deo Ruske Federacije. Ranije je profesor turskog

Tri jermenska vojnika poginula su u borbama na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Jemrenije. Još dvojica su ranjena, a sukob se nastavlja, dodaje se u ...


Srbija je osvojila prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju! Kao i u Londonu 2012. godine, obradovala nas je Milica Mandić, predstavnica u tekvonodu, koja je u finalu...


Ostale novosti iz rubrike »