BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov: pandemija iskoristi za kažnjavanje takozvanih nepodobnih vlada

Lavrov: pandemija iskoristi za kažnjavanje takozvanih nepodobnih vlada
25.02.2021. god.


Pojedine zapadne zemlje i dalje ne primećuju štetan uticaj jednostranih restrikcija na ostvarivanje ljudskih prava uprkos pandemiji, koju nastoje da iskoriste za vršenje pritiska na nepodobne vlade, rekao je šef diplomatije Sergej Lavrov.


„U zapadnim prestonicama uporno ne primećuju poguban uticaj nezakonitih ograničenja na ostvarivanje ljudskih prava. Ne samo da u tome vidimo politizaciju humanitarnih pitanja, nego i težnju da se pandemija iskoristi za kažnjavanje takozvanih nepodobnih vlada“, rekao je Lavrov, govoreći na 46. sednici Saveta za ljudska prava UN.

Ministar je izrazio žaljenje što, uprkos pandemiji i očiglednoj potrebi za objedinjavanjem napora, „pojedine zapadne kolege i dalje ne nameravaju da preispitaju svoju egoističnu politiku“, da odustanu od nasilnih pristupa, nezakonitih metoda ucena i pritisaka.

Lavrov je konstatovao da su ignorisani pozivi generalnog sekretara UN i vrhovnog komesara UN za ljudska prava da se obustave jednostrane sankcije u delu isporuka hrane, lekova i opreme, neophodnih za borbu protiv virusa, i odgovarajućih finansijskih transakcija. Takođe je podsetio i na inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o formiranju zelenih koridora u međunarodnoj trgovini.

Lavrov je ukazao i na to da Rusija ove godine ponovo učestvuje u radu Saveta za ljudska prava UN kao punopravni član, „što ruska strana smatra potvrdom ključne uloge koju Rusija igra u multilateralnoj saradnji u svim oblastima“.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Press-služba MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog navodnih ratnih zločina, biće prebačen u Veliku Britaniju na odsluženje kazne, potvrdilo...


Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji na Bliskom istoku, te su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba i broja ubijenih,...

Izraelski ministar odbrane obećao je da će nastaviti operacije protiv palestinskih militanata, tvrdeći da će snage zemlje postići "potpunu tišinu" pre nego što se pređe za pregovarački sto, dok...


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović,  gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekr

Jednom od najistaknutijih američkih diplomata u Rusiji, portparolu ambasade Rebeki Ros, rečeno je da se pripremi za povratak u Vašington, potvrdila je ona. Ovaj potez dolazi usred talasa proterivanja...Ostale novosti iz rubrike »