BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina lansirala letelicu sposobnu za uklanjanje kosmičkog otpada

RT: Kina lansirala letelicu sposobnu za uklanjanje kosmičkog otpada
27.04.2021. god.

Kina je lansirala prototip robota teškog 30 kilograma sposobnog da hvata i uništava opasni kosmički otpad, kao i da osmatra duboko u kosmos nebeska tela radi potencijalnog kopanja kosmičkih resursa.

Bespilotna letelica lansirana je u nisku orbitu raketom Kineske nacionalne kosmičke agencije, izvestila je državna novinska agencija Ksinhua.


Robot NEO-01, koji je razvio "Oridžin spejs" sa sedištem u Šenženu, može da sakuplja u mrežu ostatke koje su ostavili drugi sateliti pre nego što ih spali svojim električnim propulzivnim sistemom. Pošto je hiljade satelita lansirano, a stariji postaju suvišni, raspadanje kosmičkih letelica može predstavljati stvarnu opasnost za operacije u kosmosu. Ako uspe, "Oridžin spejs" postaće prva kineska komercijalna kompanija koja je pokazala sposobnost čišćenja kosmičkog otpada.

Letelica "Oridžin spejsa" takođe može da osmatra duboki kosmos kako bi analizirala mala nebeska tela, potencijalno otvarajući put za tehnološki razvoj na polju kosmičkog rudarstva. Kompanija se nada da će lansirati više satelita sposobnih za posmatranje asteroida i drugih tela s namerom da započne rudarstvo do 2045. godine, rekao je njen suosnivač Su Meng u intervjuu za kineske medije ranije ovog meseca.
 
Kina namerava da postane velika kosmička sila do 2030. godine.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Carlos Garcia Rawlins / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »