BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

U Beogradu otvoren Ruski balkanski centar

U Beogradu otvoren Ruski balkanski centar
30.04.2021. god.
U Beogradu je otvoren Ruski balkanski centar koji će raditi na zbližavanju naučne zajednice i javnosti dve zemlje. Glavni urednik RT-a Margarita Simonjan je saopštila da Sebiju pokušavaju da „uključe u ludu vrtešku `nove etike`“. Izrazila je spremnost da pomogne zemlji da ostane zajedno sa „zdravim ljudima“.

Ceremonija je održana u hotelu Moskva u centru Beograda u prisustvu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, predstavnika ruskih kompanija i srbskih lidera.

„Svrha otvaranja centra je da podrži još više intenzivne odnose između naše dve prijateljske države i naših bratskih naroda. Siguran sam da ovde nikoga neću iznenaditi ako kažem da su odnosi između Srbije i Rusije, Srba i Rusa sada na najvišoj tački duge i bogate zajedničke istorije“, rekao je Dačić.

U okviru otvaranja centra održana je konferencija „Prošlost, sadašnjost i budućnost rusko-srbskih odnosa“.

Margarita Simonjan je primetila da je moderno društvo suočeno sa izborom između radikalizacije ultrareligioznih osećanja i ne manje radikalnog liberalizma koji se bavi „uništavanjem dostignuća ljudske civilizacije, skrivajući se iza ideja humanizma".

„Samo mi (Rusija) od velikih zemalja sada možemo da odbranimo svoje pravo da budemo tradicionalno društvo, samo mi nudimo etiku zdravog čoveka, principe i vrednosti zdravog čoveka. Vidimo da i Srbiju pokušavaju da uvuku u ovu ludu vrtešku `nove etike`. Ti pokušaji se dešavaju svaki dan, i vi znate i osećate ovaj pritisak bolje od mene“, rekao je Simonjanova.

Izrazila je spremnost da pomogne Srbiji da ostane „mentalno, civilizacijski, kulturno“ zajedno sa „zdravim ljudima“.

Zadatak Ruskog balkanskog centra je proučavanje savremenih političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i verskih procesa u Srbiji i državama balkanskog regiona. Centar namerava da naučnu zajednicu i javnost Srbije i Balkana upozna sa glavnim trendovima u razvoju Rusije.

Planirano je održavanje međunarodnih konferencija, naučnih foruma, okruglih stolova, otvorenih predavanja.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »