BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Mnogim evropskim zemljama potrebna zaštita od Rusije“

„Mnogim evropskim zemljama potrebna zaštita od Rusije“
01.05.2021. god.

Šef Minhenske bezbednosne konferencije, nemački diplomata Volfgang Išinger, rekao je da je izgradnja održive bezbednosne arhitekture u Evropi moguća samo zajedno sa Moskvom, ali u isto vreme mnogim evropskim zemljama „treba zaštita od Rusije“.


Prema Išingeru, sada je postignuta „nova najniža tačka“ u odnosima između Evropske unije i Rusije.


„Suočeni smo sa dilemom da se održiva bezbednosna arhitektura u Evropi može formirati samo zajedno sa Rusijom, ali istovremeno, mnogim evropskim zemljama je potrebna zaštita od Rusije“, rekao je Išinger u intervjuu za nemački "Passauer Neue Presse".

"Ne smemo da stvaramo iluzije. Biće potrebno vreme za poboljšanje odnosa. Prisilne mere, poput sankcija, neophodne su za promenu ruskih kalkulacija. Međutim, one moraju nužno biti povezane sa predlogom dijaloga", rekao je on.

Istovremeno, Išinger je naglasio da je za zbližavanje Moskve i Brisela neophodno, te da ruska strana pokaže „spremnost za deeskalaciju i promenu ponašanja“. Prema njegovom mišljenju, za poboljšanje odnosa "odgovorna je Moskva".


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © MSC / Kuhlmann/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američke vlasti predale su ruskoj ambasadi spisak od 24 diplomate koji moraju napustiti zemlju do 3. septembra zbog isteka viza, rekao je ruski ambasador Anatolij Antonov za


Novoimenovani "visoki predstavnik" u BiH Kristijan Šmit, kojeg ne priznaje Republika Srbska, jer nije formalno izabran, uputio je videoporuku građanima državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH.


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da su on i Vlada spremni da već danas potpišu Temeljni ugovor sa Srbskom pravoslavnom crkvom.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 9.275 osoba, pri čemu je 386 nalaza bilo pozitivno.


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, odgovarajući na pitanja jedne od njegovih pratilaca, kazao je da je i dalje istog stava da je usvojena Rezolucija o Srebrenici nepotrebna. “Poštovana, oglasio sam...


Ostale novosti iz rubrike »