BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Kako se pokazala sovjetska vojska u devet ratova van svojih granica

Kako se pokazala sovjetska vojska u devet ratova van svojih granica
30.05.2021. god.


SSSR je decenijama branio prijateljske režime šaljući vojnike po celoj Aziji i Africi. Poslednjim ratom van svojih granica ipak nije ostvario ciljeve, a i skupo ga je koštao, piše Russia beyond.

1. Avganistanski građanski rat (1928-1929)

Pola veka pre poznate sovjetske intervencije u vojni konflikt u Avganistanu Sovjeti su tam0 već bili aktivni. Prijatelja SSSR-a kralja Amanulu Kana svrgli su 1929. pobunjenici koje je predvodio Habibula Kalakani, a podržavali ga Britanci.

Sovjetski Savez je poslao 2000 vojnika u civilu koji su se uspešno borili protiv pobunjenika. Amanuline glavne snage su ipak poražene u bici pored Kabula. Kralj je pobegao iz zemlje, a povukle su se i sovjetske trupe.

2. Španski građanski rat (1936-1939) 

Sovjetska vojska je imala značajnu ulogu u odbrani Madrida 1936. Desničarski fašisti i nacionalisti predvođeni Frankom su već došli do pregrađa Madrida da bi se nenadano sudarili sa novim sovjetskim tenkovima T-26. Uspehu republikanaca su mnogo pomogle i akcije sovjetskih lovaca I-15 i bombardera ANT-40.

Od oko 1800 sovjetskih vojnika koji su učestvovali u građanskom ratu u Španiji u borbama je poginulo 127, od zadobijenih rana preminulo je 11, a 32 je nestalo bez traga.

3. Drugi kinesko-japanski rat (1937-1945)

Na zahtev kineske nacionalističke partije Kuomintang za borbu protiv japanskih okupatora Sovjetski Savez je od 1937. slao oružje, municiju i preko 700 svojih pilota. Sovjetski piloti su zapravo stvorili prve vazdušne snage Kine.

Pošto su se odnosi između Kuomintanga i Maa Cedunga pogoršali sovjetsko rukovodstvo se uplašilo da će oružje biti iskorišteno protiv kineskih komunista i prestalo je da ga šalje, a ujedno povuklo je i svoje pilote.

4. Korejski rat (1950-1953) 

Sovjetska armija se umešala u konflikt na poluostrvu oktobra 1950. kada je ofanziva Južne Koreje i „mirotvoraca UN“ dovela Severnu Koreju do ruba propasti. Piloti 64. borbene vazduholovne jedinice sovjetskih vazduhoplovnih snaga avionima MiG-15 i stotine hiljada kineskih „dobrovoljaca“ pomogli su Severnoj Koreji da izvede uspešan kontranapad.

Od leta 1951. do kraja rata dve godine kasnije front se faktički nije pomerao sa 38. paralele. 

5. Rat iscrpljivanja (između Egipta i Izraela 1967-1970)

Za borbu protiv Izraela sovjetsko rukovodstvo je poslalo u Egipat više od 70 aviona MiG-21. Migovi su bili razmontirani i tajno preneti avionima An-12. Ponovo su sklopljeni u Egiptu i leteli su u bojama egipatskih vazdušnih snaga.

Sovjetski piloti su patrolirali teritorijom Egipta i čuvali strateške objekte od izraelskih vazdušnih napada. 30. jula 1970. izraelski avioni Mirage III i F-4 Phantom napravili su zamku za Sovjete. U poznatoj operaciji Rimon 20 oborena su četiri lovca MiG-21. Šokirano sovjetsko rukovodstvo je smesta povuklo svoje pilote, a veruje se da je to jedan od razloga zašto je takozvani Rat iscrpljivanja uskoro završen.

6. Vijetnamski rat (1955-1975) 

Više od 6000 sovjetskih vojnih stručnjaka pomoglo je Severnom Vijetnamu u ratu protiv Južnog i SAD. U civilu, bez bilo kakvih obeležja i dokumenata sovjetski vojnici su pomagali saveznicima da se suprotstave američkim vazdušnim napadima.

Sovjetska armija je stvorila prvu PVO odbranu Severne Koreje, a Tihookeanska flota je imala 17 izviđačkih brodova u Južnom kineskom moru koji su pratili aktivnost američkih nosača aviona.

7. Libanski građanski rat (1975-1990)

Kada je tokom Libanskog rata (1982) izraelska armija uništila sirijske trupe u Libanu, rukovodstvo Sirije je tražilo pomoć SSSR-a. Sovjetska vojska je već bila u Avganistanu i nije želela još jedan konflikt van svojih granica. Ipak iskoristila je vojne vežbe Kavkaz-2 da bi tajno poslala u Siriju osam hiljada vojnika koji su čuvali nebo arapske republike protivvazdušnim sistemima S-200.  

Izraelci su bili svesni sovjetskog prisustva i smanjili su aktivnost pored granice sa Sirijom. U septembru 1983. sovjetske PVO jedinice su srušile izraelski E-2 Hawkeye. Tri meseca kasnije u želji da se osvete Izraelci su organizovali napad na sovjetske pozicije, ali odbila ih je sirijska vojska.

8. Angolski građanski rat (1975-2002)

U jednom od najvećih vojnih konflikata na afričkom kontinentu učestvovalo je preko jedanaest hiljada sovjetskih vojnih stučnjaka. Oni nisu samo podržali vojne snage Narodnog pokreta za oslobođenje Angole (MPLA) već su i sami planirali vojne operacije i učestvovali u njima.

Jedna od najznačajnijih operacija sovjetske vojske je napad i osvajanje grada Mavinga, jednog od glavnih uporišta Nacionalne unije za potpunu nezavisnost Angole (UNITA podržana vladom aparthejda u Južnoj Africi i SAD). Pre ovog napada Mavinga se 15 godina uspešno branila.

9. Sovjetski rat u Avganistanu (1979-1989)

Rukovodstvo SSSR nije planiralo da učestvuje u građanskom ratu između snaga Demokratske republike Avganistan i mudžahedina i prve sovjetske trupe su samo čuvale strateške objekte i važne puteve.

Ipak na proleće 1980. SSSR je uvučen u rat koji je trajao 10 godina i u kom je živote izgubilo preko 15 000 sovjetskih vojnika, a odigrao je i značajnu ulogu u raspadu Sovjetskog Saveza.

Boris Jegorov, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Jurij Somov/Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U istoriji Rusije XIX vek je bio doba kulturnog, političkog i duhovnog uspona. Ruska država je eliminisala poslednje centre robovlasništva i hajdučije na Kavkazu i u srednjoj Aziji, jačajući...


Američke biološke laboratorije koje se nalaze širom sveta ugrožavaju živote desetina miliona ljudi, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. U intervjuu

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec. Materijali državne korporacije objavlje


Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima...

 Likovna radionica Narodnog univerziteta u Vranju avake godine priredjuje izložbe jednom od polaznika koji se najviše istakao u svom radu. Janko Janković je najmlađi polaznik koji je do sada...


Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju


Ostale novosti iz rubrike »