BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Veliki korak ka vraćanju poverenja“: Severna i Južna Koreja ponovo otvorile liniju za komunikaciju

RT: „Veliki korak ka vraćanju poverenja“: Severna i Južna Koreja ponovo otvorile liniju za komunikaciju
27.07.2021. god.

Severna i Južna Koreja su saopštile da su dogovorile da ponovo otvore prekogranični komunikacioni kanal zatvoren pre više od godinu dana, a Pjongjang je taj potez pozdravio kao „veliki korak“ ka ponovnoj izgradnji bilateralnih veza.


Odluku je prvo objavila Južna Koreja, da bi potom brzo bila potvrđena putem državnog medija Severne Koreje.


„Jug i Sever su se složili da obnove prekinutu komunikacijsku liniju“, navodi se u saopštenju kancelarije predsednika Južne Koreje, napominjući da je kanal obnovljen u 10 sati po lokalnom vremenu, predviđajući da će imati „pozitivnu efekat“ za dve zemlje.


Seul je saopštio da se na oživljavanju komunikacionog kanala dugo radilo, napominjući da su predsednik Južne Koreje Mun Džae In i lider Severne Koreje Kim Džong Un od proleća nizom ličnih pisama komunicirali o mogućnosti otvaranja.


Dvojica lidera su nekoliko puta razmenili lična pisma od prošlog aprila radi obnavljanja međukorejskih odnosa.

U međuvremenu, Pjongjang je saopštio da se nada da će taj potez pomoći da se "stanje frustracije i stagnacije" sa Seulom reši "što je pre moguće".

„Lideri Severa i Juga složili su se putem ličnih pisama razmenjenih nekoliko puta, da naprave veliki korak ka vraćanju međusobnog poverenja i promociji pomirenja obnavljanjem međukorejskih komunikacionih kanala“, prenela je severnokorejska KCNA.

Pjongjang je presekao komunikacioni kanal u junu 2020. godine zbog žalbi da Seul nije učinio dovoljno da spreči aktiviste da šalju antivladine letke preko granice, a takođe je uništio kancelariju za vezu uspostavljenu u blizini demilitarizovane zone u znak protesta.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Kontrolnom punkt u blizini demilitarizovane zone, foto: © Reuters / Kim Hong-Ji / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »