BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poljska nema ovlašćenja da uloži veto na sertifikaciju „Severnog toka 2“ - Nemačka

RT: Poljska nema ovlašćenja da uloži veto na sertifikaciju „Severnog toka 2“ - Nemačka
25.09.2021. god.

Poljska energetska kompanija "PGNiG" neće imati pravo veta na sertifikaciju ruskog gasovoda "Severni tok 2", navodi se u saopštenju nemačke regulatorne agncije za energiju "Bundesnecagentur" (BNetzA).


Firma sa sedištem u Varšavi, međutim, dobiće priliku da iznese argumente tokom postupaka sertifikacije gasovoda, dodaje se u saopštenju, prenosi TASS.


„Savezna mrežna agencija dala je pozitivan odgovor na prijave PGNiG SA i PST GmbH zbog njihovog učešća u procesu sertifikacije“, rekla je agenciji šef odelenja za medije Fiet Vulf.

"Uključene strane mogu učestvovati u upravnom procesu, posebno imaju pravo da iznesu svoje gledište. Uključene strane nemaju pravo veta”, dodala je Vulf.

Poljska državna energetska kompanija podnela je u avgustu zahtev za učešće u postupku sertifikacije, tvrdeći da ruski energetski gigant "Gasprom" ne želi da se pridržava energetskih propisa EU. PGNiG optužuje "Gasprom" da izbegava „primenu zahteva u vezi sa razdvajanjem vlasništva“, ugrožavajući tako konkurentno okruženje na energetskom tržištu EU.

Ranije ovog meseca, "Gasprom" je objavio o završetku građevinskih radova na gasovodu "Severni tok 2", koji ide od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more. Međutim, kompanija i dalje čeka evropsku sertifikaciju koja potvrđuje da gasovod ispunjava tehničke propise EU za početak isporuke gasa.

Gasovod će takođe biti registrovan kod nemačke regulatorne agncije za energiju, koja ima rok do 8. januara 2022. da izda sertifikat.

Prema zakonu EU, agencija ne može zvanično zabraniti pumpanje gasa, ali ako započne pre nego što se završe potrebne procedure registracije, operater "Severni tok 2" AG će se suočiti sa novčanim kaznama.

Gasovod "Severni tok 2", koji bi trebalo da poveća godišnje isporuke ruskog prirodnog gasa Nemačkoj za do 55 milijardi kubnih metara, naišao je na brojne blokade, a Poljska je jedan od njegovih najglasnijih protivnika.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / Tobias Schwarz / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Raketa "Sojuz 2.1a" sa kosmičkom brodom "Sojuz MS 20" lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pored komandanta broda, ruskog kosmo


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da odnosi Belorusije i Srbije, kao i između naroda i lidera dve zemlje, ostaju izrazito prijateljski. On je to izjavio na sastanku sa...

Američki stejt department, zajedno sa američkim saveznicima u Evropi, razmatra mogućnost da u potpunosti izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, saopšteno je...


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao je počast ulozi nacističkih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata, ali je propustio da pomene poginule vojnike Crvene armije, proslavljajući godišnjicu oružanih snaga zemlje.

Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini, pri čemu će se sportisti iz te zemlje ipak takmičiti, prenela je lokalna televizija ABC, pozivajući se...


Ostale novosti iz rubrike »