BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Samit BRIKS kao prekretnica ka novom svetu

Samit BRIKS kao prekretnica ka novom svetu
17.07.2014. god.


Mnogi eksperti smatraju da je samit BRIKS u Brazilu postao ilustracija masovnih pomeranja u strukturi savremene geopolitike. Prethodni svetski poredak puca po šavovima. Čovečanstvo je već odavno očigledno preraslo geopolitičke sheme 20. veka. Šta više, naglo gube svoju aktuelnost sheme postsovjetskog Američkog sveta koje je Vašington na sve načine težio da nametne međunarodnoj zajednici nekoliko desetina godina.

Može se sa sigurnošću tvrditi da su zemlje BRIKS pokazale identičnost stavova o čitavom krugu najprincipijalnijih pitanja međunarodnog dnevnog reda. Između ostalog lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izjavili su da Iran ima pravo na civilnu nuklearnu energetiku, pozvali na hitno primirje u Siriji, osudili nezakonitu izgradnju izraelskih naselja na palestinskim teritorijama i izrazili zabrinutost zbog kofliktnih situacija u Africi. Pored toga, grupa je izrazila duboku zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i pozvala na obuhvatni dijalog, deeskalaciju konflikta i suzdržanost svih umešanih strana.

U celini, bez obzira na sankcije i hlađenje odnosa Rusije sa EU i SAD, Južna Amerika i Azija ostaju pouzdani prijateljski raspoloženi partneri Moskve. A što se tiče Razvojne banke i valutnog fonda BRIKS, ovo formiranje tako velikih institucija može potpuno da promeni međunarodnu ekonomsku konjukturu. Jer na učesnike BRIKS otpada oko 40% stanovništva sveta i četvrtina svetskog nacionalnog bruto proizvoda. Govori ekspert za poslove BRIKS u Observer Research Foundation iz Indije Vivan Šaran.

- Vidim dva osnovna razloga da se formira Nova razvojna banka: kao provo, zemlje BRIKS su očigledno nezadovoljne postojećim socijalno-ekonomskim poretkom u svetu. Indija, na primer, postavlja za cilj prelazak iz kategorije siromašne zemlje ka zemlji sa srednjim dohotkom, radi toga potreban je niz infrastrukturnih izemna. Isto mogu da kažem za druge zemlje članice. Drugi cilj je stvoriti alternativu svetskom uređenju koje je nastalo posle Drugog svetskog rata.

Govori jedan od rukovodilaca Centra za ekonomska i politička istraživanja u Vašingtonu, predsednik nevladine organizacije Just Foreign Policy Mark Vajsbrot.

- Razvojna banka BRIKS će biti formirana kao alternativa MMF i Svetskoj banci, koje vrše negativan uticaj na ekonomiju zemalja u razvoju. Stvaranje banke BRIKS odražava promenu balansa snaga na međunarodnoj ekonomskoj i političkoj areni, gde SAD i njihove strukture više nisu dominantne, i predstavlja simbol sve većeg uticaja zemalja u razvoju u globalnoj finansijskoj arhitekturi. Jedinstvena banka BRIKS i rezervni fond pomoći će da se izbegnu finansjske krize i recesije, ali formiranje datih struktura je dugotrajni proces.

Svet se uopšte ne vraća modelu prošlog veka sa dve supersile — dva pola, kojima u svakom slučaju teže svi ostali. Danas polu u Vašingtonu konkuriše ne jedan, već nekoliko polova odjednom — Peking, Nju-Delhi, Moskva i slično. Svet je faktički postao višepolaran. Samit BRIKS u Brazilu može se smatrati prekretnicom ka novom, nadaćemo se pravednijem i poštenijem svetskom poretku.

Sergej Duz,  • Izvor
  • Glas Rusije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku koji predvode SAD je jednostavno neprihvatljivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.


Međunarodna kosmička stanica (MKS) bila je prinuđena da prilagodi svoju orbitu kako bi izbegla kosmički otpad zaostao od američke letelice, saopštio je šef ruskog kosmičkog programa. Potencijal

  Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u ukrajinski...


Američka administracija priprema plan osmišljen da spreči moguću „rusku agresiju“ na Ukrajinu, izjavio je američki predsednik Džo Bajden. „Ono što radim je razvijanje onoga što s

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će održati dug razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o pitanju Ukrajine, istovremeno insistirajući da neće prihvatiti nikakve „crvene linije“ iz...


Kompanija NIS je i ove godine bila generalni sponzor HR Week-a, koji je treću godinu zaredom okupio više od 4.000 HR stručnjaka iz 47 zemalja sveta. Tokom pet dana,...


Ostale novosti iz rubrike »